Coses Nostres: Tots Sants a Eivissa

Per celebrar Tots Sants, hem volgut fer una petita recopilació d’il·lustracions. Aquí podem vore que sa relació des eivissencs amb la mort és freqüent.

A aquesta il·lustració, repasam alguns costums eivissencs relacionats amb la mort. No és un tema molt popular, però la relació amb la mort també forma part de la nostra cultura. Són coses nostres costums com començar a llegir es diari pes final per llegir ‘es morts’, menjar Panellets i bunyols per Tots Sants, dir «Al cel siga» quan parlam d’un difunt, els curiosos èssers mitològics de Buscastell coneguts com Llembres o Cuques i ses condolències que diem en visitar els familiars d’un mort.

eivissenquisme
Coses Nostres: Tots Sants

Començar a llegir es diari pes final per llegir ‘es morts’

Sa imatge que millor ho reflecteix és sa primera, ón surten dos dones llegint es diari començant per sa part des final, on apareixen ses esqueles (o ‘es morts’). Ara Eivissa ha crescut molt i som més de 150.000 persones ses que vivim damunt s’illa, però avui en dia encara és habitual llegir amb atenció el nom des difunt i començar a preguntar per vore si coneixem a sa persona que ha passat a millor vida.

Panellets i bunyols

Podem dir que sa festa de Halloween ja s’ha instalat plenament a sa nostra societat però encara conservam algunes tradicions. Potser no tothom visita es cementiri per Tots Sants, però pràcticament ningú por dir que no a un panellet o un plat amb bunyols: boníssims!

Condolències

Quan parlam d’un mort a Eivissa, deim sa frase ‘al cel siga‘. . A la pagesia es diu «Molts anys d’avantatge».Una manera d’enrecor-mos de sa gent que estimem i ja no està amb naltrus. Altres expressions habituals són:

  • Deu l’hagi perdonat
  • Déu perdó es morts i ajut a n’es vius.
  • Déu vos do molts anys de vida (d’avantatge) per poder pregar per ell/a.
  • Molts anys de vida
  • Molts anys de vida per pregar per ell

Una resposta habitual en aquest cas és: Resposta: Déu vos do salut!

Llembres o cuques

Segons s’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera, una cuca o llembra és un petit cuc que apareix damunt ses parets de marge a Buscastell. Aquest èsser mitològic està relacionat amb les ànimes dels difunts dels familiars.