Uno de los elementos mágicos que más han perdurado en Ibiza es el agua. Una isla, de tan reducido tamaño, tenía una gran estima por un recurso tan básico como el agua dulce. Pozos y fuentes han constituido el alfabeto de un lenguaje entre profano y religioso, en los mismos términos que las más antiguas culturas del Mediterráneo.
Los púnicos creían que el agua era uno de los medios de los que se servían los dioses para manifestar sus poderes. En los santuarios, las ofrendas se arrojaban a un algibe. Si se hundían, habían agradado a la diosa. Sí, diosa, porque el agua era considerado como un elemento femenino. Esa cultura de las fuentes sobrevivió al mundo clásico, siendo adaptado por el cristianismo, que consagró estos lugares cambiando ninfas por vírgenes y santos. Pero el culto de base, seguía siendo el mismo.

En Ibiza, todo ello es particularmente palpable, al tratarse de una isla muy marcada por la religión de las fuentes. Además del caracter mágico del agua – elemento vital y femenino – cumplía una función social. La mayoría de ibicencos que habitaban de murallas hacia afuera lo hacían de manera desperdigada. En una isla sin prácticamente núcleos de población fuera de la capital ni iglesias hasta el siglo XVIII, las fuentes constituían uno de los pocos lugares de encuentro. Parece como si los habitantes de algunas casas payesas hubieran renunciado incluso a la cisterna, para poder seguir acudiendo a pozos y fuentes.

Pozos y fuentes de Ibiza
A continuación puedes ver una lista de algunos de estos emblemáticos lugares que puedes encontrar en la isla:
La importancia de los pozos y fuentes ha llegado hasta nuestros días, con la celebración de las populares «ballades a pous i fonts», abiertas a la participación de todo aquel que quiera aprender un poco más sobre la cultura ibicenca. A continuación, el calendario de ballades:
Calendari de ballades a pous i fonts
ABRIL
POU DES CARBÓ, Ses Salines. Primers d’abril; dins el programa de festes de Sant Francesc de s’Estany (2 d’abril). Colla de Sant Jordi de Ses Salines.
POU DES BALADRE, Sant Vicent de Sa Cala. Segon cap de setmana després de Sant Vicent (5 d’abril). Colla de Labritja.
JUNY
POU DE CORONA, Santa Agnès. Dissabte més pròxim a Sant Joan (24 de juny). Colla de Buscastell.
POU DES ESCARABATS, Buscastell. Primer diumenge després de Sant Joan (24 de Juny). Colla de Can Bonet.
POU DE SA PUNTA DE DALT, Finca Can Musson (Platja den Bossa). Primer dissabte després de Sant Pere (29 de juny). Colla de sa Bodega.
POU DE BENIMUSSA: Sant Josep de sa Talaia. Primer diumenge després de Sant Pere (29 de juny). Colla de Sant Josep de sa Talaia.
FONT DE PERALTA: Sant Carles de Peralta. Primer diumenge després de Sant Pere (29 de juny), si cau en diumenge, el mateix dia. Colla de Ball Pagès de Sant Carles de Peralta.
JULIOL
FONT D’EN CARRERÓ, Sant Miquel de Balansat. Diumenge abans de Sant Jaume (25 de juliol). Colla de Balansat.
BROLL DE BUSCASTELL, Buscastell. Primer dissabte després de Sant Jaume (25 de juliol). Colla de Can Bonet.
POU D’EN BENET, Sant Josep de sa Talaia. Primer diumenge després de Sant Jaume (25 de juliol) si cau el mateix diumenge es fa el mateix dia. Colla de Sant Josep de sa Talaia.
AGOST
POU DE LABRITJA, San Joan de Labritja. Diumenge abans de Santa Maria (5 d’agost). Colla de Labritja.
FONT DES VERGER, Sant Josep de sa Talaia. Primer diumenge després de Santa Maria (5 d’agost), si cau en el dia de Sant Ciriac (8 d’agost), pot ser el diumenge abans o després. Colla de Sant Josep de sa Talaia.
POU ROIG, Sant Jordi de ses Salines. Primer diumenge després de Santa Maria (5 d’agost). Colla de Sant Jordi de ses Salines.
FONT DES IERNS, Santa Eulària des Riu, barri de Sa Font. Primer diumenge després de Sant Ciriac (8 d’agost). Colla des Broll.
FONT DE BALÀFIA, Sant Llorenç de Balàfia. Segon diumenge després de Sant Llorenç (10 d’agost). Colla de Labritja.
PLAÇA DE L’HORTA DE JESÚS, Jesús. Darrer dissabte d’agost. Colla de l’Horta.
POU DES RAFALS, Sant Agustí des Vedrà. Primer diumenge després de Sant Agustí (28 d’agost). Colla des Vedrà.
SETEMBRE
CALA D’ALBARCA, Sant Mateu d’Albarca. Dos dissabtes abans del dia de Sant Mateu (21 de setembre). Colla d’Aubarca.
PI D’EN BESORÓ, Sant Miquel de Balansat. Dos diumenges abans de Sant Miquel (29 de setembre). Colla de Balansat.
OCTUBRE
POU D’EN GATZARA, Santa Gertrudis de Fruitera. Primer dissabte d’octubre. Grup de balls tradicionals de Santa Gertrudis.
POU D’EN MICOLAU, Sant Rafel de sa Creu. Segon dissabte d’octubre. Colla de Sant Rafel.
POU DE FORADA, Forada. Segon diumenge d’octubre. Colla Brisa de Portmany.
FONT D’EN XIQUET, Es Cubells. Primer dissabte després de Santa Teresa (15 d’octubre). Colla de Sant Josep de sa Talaia.