Anar de comares

«Anar de comares» és una expressió molt emprada a Eivissa quan parlam de visitar una dona que ha tengut un infant. Segons es pot llegir a l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera, s’acostumava a dur algun regal dins una cistella amb tapadora que solia contenir diferentes aliments. Els presents més habituals eren pastes, ensaïmades, xocolata i, si es podia, una gallina negra per fer brou i fideus. Era una creença popular a Eivissa que el brou de pollastre ajudava a que la mare es recuperàs aviat del part i pogués alletar bé el petit.

En aquestes reunions se solia explicar com havia anat el part, per això de les dones xerraires se’n diu comares, amb sentit més aviat despectiu.

En aquesta il·lustració hem volgut actualitzar una mica l’expressió, que encara s’utilitza encara que han canviat una mica es costums. Hem dibuixat una dona amb una senalló i una gallina, però també es regala xocolata i flors.

Un dels canvis més importantes avui en dia és que els homens també van de comares. Fa uns anys, quan va nèixer la meva filla vàrem rebre visites tant d’homens com de dones, i en pocs casos varen venir nomès ses dones d’una família, excusant-se l’home en que «anar de comares és cosa de dones». Costums que es van perdent.