Pipadinerus

Es dibuix d’avui és el més atrevit que hem fet fins ara a Eivissenquisme Il·lustrat. No ho dic perquè el dibuix sigui espectacular. La raó és que, per primera vegada, hem dibuixat una paraula eivissenca que no tenim constància que estigui registrada a cap banda: pipadinerus.

Encara que és possible que estigui errat, aquesta és la primera vegada que pipadinerus apareix a un document o a internet. I què vol dir pipadinerus? Bé, és una paraula que s’utilitza per designar a un negoci o activitat que indueix a gastar sous inútilment. També pot fer referència a una persona amb habilitat per obtenir sous abusivament d’altres personas.

Un exemple de pipadinerus són ses màquines escurabutxques que es troben a molts bars, i que amb so i música ens conviden a ficar es canets que duim a sa cartera. Altre exemple són aquelles persones que ens demanen sous per muntar un negoci de dubtosa rentabilitat.

Des des començament d’Eivissenquisme Il·lustrat, he rebut molts missatges d’amics o seguidors a xarxes socials amb paraules que desconeixia. Però pipadinerus és una de les poques de les que no he trobat informació.

Jo no som filòleg i Eivissenquisme Il·lustrat sempre utilitza fonts bibliogràfiques que serveixen de suport per totes les nostres publicacions. D’altra banda, quatre informadors diferents (3 homens i una dona), d’edats i municipis diferents (Vila i Santa Eulàlia) m’han confirmat el significat d’aquesta paraula eivissenca.

La definició que apareix al peu de la il·lustració està basada en les definicions que he rebut. Utilitzes o coneixies sa paraula pipadinerus?