Anar Gat o Gatera

A Eivissa, anar gat o dur una bona gatera és un sinònim d’anar borratxo. Encara que l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera (sa nostra principal font d’informació) no reculli aquesta accepció, és una expressió molt utilizada a ses nostres illes.

Pràcticament qualsevol eivissenc sap lo que és agafar-se una bona gatera. Es diu que una persona va ‘gata’ quan ha begut una gran quantitat d’alcohol, és a dir, està borratxa.

 

Un gat, amb una bona gatera, sortint d’una gatera

Gatera no és s’única paraula per designar a ses persones que duen una forta càrrega etílica. Alguns seguidors a ses xarxes socials ens han apuntat que ‘xumassera’ és un altre sinònim de borratxera del dialecte eivissenc.

També són sinònims, a Eivissa, ses expressions agafar una bon paput o dur un bon meulo. De fet, un meulu és el so d’un gat, ja que una de ses possibles explicacions d’aquesta expressió és que una persona borratxa fa un so paregut al crit d’un gat.

Joan Albert Ribas va dedicar un article a noudiari.es explicant els possibles orígens d’aquest mot: existeix sa hipòtesi de que el mot ‘gat’ prové del recipient que s’emprava antigament, encara que també pot tenir s’origen en que els borratxos ‘meulen’ quan criden. Alerta quan bebeu un parell d’herbes eivissenques!

Així que ja ho sabeu: molt alerta i no us engateu molt si heu d’agafar es cotxe!