Bes i Bescuit

Com ja sàbeu aquells més fanàtics d’Eivissenquisme Il·lustrat, ens encanten els jocs de paraules. Així que hem aprofitat sa paraula d’avui per fer referència a dos conceptes propis de sa cultura pitiusa: sa divinitat Bes i es Bescuit.

Com estam a època nadalenca, ens hem enrecordat des bescuit, també conegut com coc de Nadal. Es tracta des pa dolç que acompanya sa Salsa que menjam per Nadal (per cert, si encara no l’heu feta, aquí teniu sa recepta de salsa de Nadal de sa meua güela 🙂 ) però alerta! A més d’aquest pa dolç, sa paraula bescuit té altres significats a les Illes Pitiüses. A Formentera utilitzen bescuit per referir-se as pa cuit dues vegades perquè s’assequi i duri molt de temps. S’utilitza generalment per fer ensalades, com sa famosa ensalada de bescuit o de peix sec. També és conegut com crostes.

bes bescuit eivissa
Un Bes cuint-se dins una olla: un bescuit

S’altre paraula de sa nostra il·lustració és Bes, que és el nom que rep una antiga divinitat de la mitologia egípcia. Aquest Déu va tenir una particular importància a Eivissa, ja que s’han trobat monedes de la seca d’Eivissa amb la figura de Bes, a més d’alguns amulets, terracotes i motles. Però encara és més important aquesta figura per sa nostra illa, ja que es creu que el nom d’Eivissa deriva de la llegenda ’ybs*m en caràcters púnics que apareix en algunes de les sèries monetàries ha de ser traduïda com ‘illes del déu Bes’, denominació que incloïa les illes d’Eivissa i Formentera.

A més, es creu encara quea ses nostres illes Bes tenia un culte important i que, amb tota probabilitat, hagué de tenir un temple o un santuari que fins avui encara no han estat trobats.