Canet

Què és un canet? Els més jovens diràn ràpidament que es tracta d’un ca molt petit. Però els més vells riuràn i diràn que no, que un canet era una moneda de pesseta. Efectivament, es tracta d’una moneda que antigament es feia servir i que nomès a Eivissa era coneguda com a canet.

El motiu era que el dibuix d’aquesta moneda, acunyada el 1870, era un lleó, però dibuixat amb poca traça. Per tant, la població va batiar aquesta moneda canet com a burla. En castellà, aquesta moneda era coneguda com a «perra chica». La moneda de 10 cèntims de pesseta tenia un dibuix molt similar, i era coneguda com «perra gorda». Amb el temps, el dibuix va canviar a un cavall amb el seu el seu genet, però va seguir rebent la mateixa denominació.

Encara que aquesta moneda hagi desaparegut, encara forma part des nostre vocabulari. En eivissenc, hi ha algunes expressions que utilitzen aquesta paraula. Quan una cosa no té valor, es diu que «aixó no val ni un canet», o «això són quatre canets».

canet eivissa
La moneda de cinc cèntims de pesseta, amb el canet il·lustrat

En castellà, també trobam encara expressions com «esto no vale cuatre perras», «máquina tragaperras» o «para ti la perra gorda»