Coses Nostres: Sa Berenada

Arribades les Festes de la Terra, tenim una bon munt d’activitats a Eivissa: concerts, Focs artificials… però si hi ha una tradició popular i multitudinària, hem de parlar del tradicional berenar que es celebra des de temps immemorial el dia 8 d’agost.

Aquest berenar es celebra el dia 8 d’agost a la zona del puig des Molins, concretament al canal d’en Fèlix. Segons la tradició, va ser per aquí on les tropes cristianes desembarcaren per conquerir la vila d’Eivissa l’any 1235.

A Sa Berenada sempre hi ha una bona gentada!

 

 

Records de Sa Berenada

Per fer aquesta il·lustració, hem preguntat als nostres familiars pels seus records de Sa Berenada. Recorden com famílies senceres (de tota s’illa) es juntavem en aquest racó. Cadascú duia el seu berenar al senalló i es compartia es menjar entre vesins: alguns duien truites, altres duien bocatas…. Alguna gent es banyava, i finalment els jovens feien una ‘guerra de xindris‘, tal com apareix a la nostra il·lustració.

També tenia molta importància la banda de música d’en Victorino, que molts dels nostres majors encara recorden. Avui en dia, una banda segueix tocant durant a Sa Berenada.

Sa Berenada avui

Avui en dia, es continua celebrant Sa Berenada, encara que ha perdut bona part del seu caràcter popular. L’Ajuntament d’Eivissa paga una paella, així que molta gent ja no du el seu berenar.

A més i per desgràcia, la data del 8 d’agost coincideix és plena temporada turística i nomès és festiu a Vila, així que molta gent fa feina. Encara així, molta gent continua sa tradició de Sa Berenada des Puig des Molins cada 8 d’agost.