S’Arbre Solar de Vara de Rey és un Embalustro

A Eivissenquisme Il·lustrat volem reivindicar un major grau d’ús de ses paraules eivissenques. Fins ara hem il·lustrat moltes paraules, però avui volem anar una passa més enllà. Per això, volem popularitzar una paraula eivissenca per designar un lloc emblemàtic de sa nostra illa. A partir d’ara, s’arbre solar del Passeig Vara de Rey serà conegut com s’Embalustro de S’Alamera.

Volem demostrar que els eivissencs tenim sentit de l’humor. Per això feim una crida per què a partir d’ara aquest monument sigui conegut com s’Embalustro. Ja que ens hem d’acostumar a vore aquesta «figura», li posarem un nom carinyós. No hi ha altra paraula millor que embalustro per definir aquesta monstruositat estètica.

Tal com s’explica a sa il·lustració, un embalustro és un objecte de volum indeterminat, generalment gros. En castellà es podria traduir com bulto, mamotreto, armatoste o trasto.

Aquest embalustro d’acer inoxidable fa 9 metros d’alçada. Inclou una petita pantalla on es pot vore de forma alterna la temperatura i l’hora. A diferència de l’antic rellotge, aquesta pantalla està instalada de forma perpendicular a s’Alamera, aixó que els passetjants no poden veure l’hora.

Les plaques solars donen energia per la il·luminació del Passeig Vara de Rey. Com a curiositat, el rellotge solar té a un dels seus pilar vuit punts de càrrega per dispositius mòbils.

S’Antic rellotge de Vara de Rey. Foto: welcometoibiza.com

Volem aclarir que aquest il·lustració no té cap crítica de caire polític. Encara que sa reforma des Passeig de Vara de Rey va tenir certa polèmica, creiem que era molt necessària sa peatonalització d’aquesta zona. Però, a més de sa pavimentació de s’Alamera i les jardineres metàliques, si hi ha una cosa lletja des nou passeig és s’arbre solar. Inclós hi ha qui troba a faltar s’antic rellotge de Vara de Rey! (i mira que era lleig!)

arbol solar
Ni tan sols es pot dir que s’arbre solar sigui una cosa única i original: s’ha possat de moda i ens han colat un

Així que ja ho saps: a partir d’ara, no quedis mai a s’arbre solar de Vara de Rey: Pots quedar a s’Embalustro!

Tal com apareix al mapa, s’embalustro es troba a un dels extrems del Passeig Vara de Rey, també conegut com s’Alamera.