Paraules Molt Eivissenques: Jugueroi

La nova paraula d’Eivissenquisme Il·lustrat es jugueroi. Es dia de reis, ens regalàvem (o regalam avui en dia) juguerois as boixos. Un jugueroi és un objecte que s’utilitza per jugar, és a dir, un juguete en castellà. A Eivissa no utilitzam joguina per referir-mos a aquests objectes.

A sa il·lustració hem posat alguns dels nostres juguerois més estimats: cococrash, peces de Lego, un click de playmobil i un cub de Rubik.

Jugueroi, Jugaroi, Jogueroi, Jugaroll… ?

Habitualment indicam una font bibliogràfica per cada il·lustració, però en aquest cas hem trobat moltes opcions diferents. A s’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera trobam tant Jogaroi com Jugueroi. Al Diccionari Catala Valencià Balear (Alcover-Borjamoll) igualment escriuen jogueroi i juguerois, amb diferentes significats, encara que a Sabíeu que…? Paraules d’Eivissa i Formentera, Enric Ribas indica que el significat és el mateix. La diferència en s’escriptura s’origina en funció si derivam jugueroi de joc o de jugar. Per afegir més controvèrsia amb s’ortografia d’aquesta paraula, en aquesta obra  s’indica que la grafia correcta es jogaroll.

Com que sa feina principal d’Eivissenquisme Il·lustrat és simplement ‘il·lustrar’, hem triat Jugueroi com forma correcta i que creiem més aproximada a sa pronunciació eivissenca. Us deixam amb una cançó de Projecte Mut que precisament es titula així:

A jugar amb es vostres juguerois!