Música d’Eivissa: Influències i similituts

Sa música tradicional a Eivissa representa un dels trets més característics de sa nostra cultura. Encara que els instruments que s’han utilitzat habitualment poden ser considerats com «pobres» – bàsicament castanyoles, tambor, flaüta i ocasionalment espasí – aquest fet juga precisament a favor d’un so molt associat a sa nostra illa.

Hem fet una recopil·lació de cançons eivissenques que han set versionades, tenen influències d’altres grups o han set inspiració per altres artistes. No pretenem donar cap lliçó de musicologia, simplement es tracta de curiositats, una de tantes ‘asenades’ que pensa l’autor d’aquest video.

Entre ses similituts que hem assenyalat, creiem que sa part instrumental Yellow Submarine de The Beatles va tenir certa influència a An Es Vedrà vaig ‘nar, des grup eivissenc UC. Maria del Mar Bonet va aprofitar sa melodia de Com voleu germans que canti per cantar es seu En Aquest temps de Calabruix. I com a curiositat, assenyalam que Jarabe de Palo va amagar uns versos de Jo tenc una enamorada als últims segons del seu disc Bonito.

Com a última curiositat tenim el paralel·lisme d’Extremaydura des grup Extremoduro, que comença amb una canço tradicional estremenya que recorda als sons d’una xacota pagesa i el característic so redoblat de ses caramelles.