Coses nostres: Raor (Xyrichtys novacula)

Setembre és un mes curiós. Molta gent està trista per què s’estiu ja s’acaba, els boixos i boixes ja tornen a s’escola i els dies s’escurcen cada vegada més. D’altra banda, els turistes que ens visiten són cada vegada menys i ja no fa tanta calor. Però si hi ha una raó per la que molts eivissencs volen que comenci el mes de setembre és menjar-se un bon plat de raors.

El raor (nom científic Xyrichtys novacula) és un dels peixos que es podem trobar a Eivissa i Formentera més apreciat gastronòmicament. Si jutjam la qualitat d’un peix pel seu preu, podriem afirmar que el raor és el peix més deliciós, ja que podem trobar el kilo de raons a més de 80 euros. Això és causa de que, des de fa uns anys, s’ha establert un període de veda d’aquest peix des del mes d’abril fins agost. El dia 1 de setembre, molts de pescadors naveguen pels Freus, i molts arenals pitiusos buscant aquest peix.

La recepta més habitual és la de raors frits, acompanyats de patates frites o ensalada. Com a curiositat, es tracta d’una espècie hermafrodita: primer són femelles amb un color rosat (tal com apareix a la nosta il·lustració) i quan fan uns 18 cms. es tornen mascles, agafant un color blavós o verdós.

Que vagi bé la pesca de raors!