Rascassa

Il·lustram una de ses paraules eivissenques que més ens agraden: aquelles que tenen un doble sentit. Les paraules polisèmiques ens permeten utilitzar sa imaginació per dibuixar. Aquest és el cas de ‘rascassa‘, una paraula molt utilitzada a moltes bandes per referir-se a Scorpaena Porcus. Es tracta d’una espècie de peix coneguda a altres llocs de parla catalana com escórpora fosca, cavet, escórpena, escórpera, escórpora de fang, escórpora de roquer, escórpora de terra, escórpora morena, escorpra, escorpa, escrita d’anells, polla, rascla, rufí o ullot. En castellà es coneix principalment com Rascacio o Cabra roquera.

En eivissenc, rascassa té un altre sentit. Tal com apareix al Diccionari Multilingüe d’Eivissa i Formentera, també es fa servir aquesta paraula per parlar d’una dona de caràcter fort. En castellà, es podria traduïr com antipàtica o borde.

rascassa
Sa paraula ‘rascassa’ té doble sentit en eivissenc

Hem de recordar que rascassa (el peix) és un animal amb espines verinoses i la seua picada és molt verinosa. És un peix apreciat gastronòmicament, així que molts pescador han hagut de patir les seues picades, ja que te espines en tot el seu cos i és molt difícil agafar aquest animal sense fer-se mal. Suposam que per aquest motiu, a Eivissa s’utilitza un doble sentit per rascassa.