Regüelus (Regüelu i Regüela)

Fa unes setmanes vàrem publicar una il·lustració dedicada as güelus. També hem volgut il·lustrar una paraula derivada d’aquesta: regüelus. Encara que no tothom ha tengut sa sort de conèixer as seus regüelus, sí que és una paraula molt eivissenca que val la pena conèixer.

Regüelu i Regüela, és a dir regüelus, són els pares dels güelus. A Catalunya es diu ‘besavi’, o ‘bisabuelos’ en castellà. Encara que, com veurem més endavant, tenim altres paraules en eivissenc per fer referència a aquestes persones.

Sinònims de ‘regüelu’

Gràcies a ses xarxes socials, hem descobert paraules eivissenques sinònimes de ‘regüelu‘. En diferents comentaris alguns usuaris comenten que ‘güelu vell / güela vella‘ també es diu a Eivissa, juntament amb ‘remajor / remajora‘. Tenim un vocabulari ben extens a Eivissa! 🙂

Per cert, a Eivissa es diu ‘rebesnét‘ o ‘rebernét‘ per referir-se als fills dels néts (és a dir, als ‘bisnietos’ – com es diría en castellà – o besnéts, en català).

reguelus
Fotografia actual dels meus güelus (que ja són regüelus) jugant a dominó utilitzada com a referència per sa nostra il·lustració

Cançons infantils

Des de fa poc més d’un any, tenim una boixa petita per casa. Segur que més d’una persona ja s’ha adonat, perquè ha set protagonista (de moment) a ses il·lustracions de xerebel·lar, güelus i a aquesta que ens ocupa. Així que també he tengut sa sort de sentir as güelus cantar algunes cançons infantils a sa seua neta.