Paraules Eivissenques: Xerebel·lar

Potser no estam davant d’una de ses paraules més conegudes pels que parlam eivissenc, però xerebel·lar es mereix estar present a Eivissenquisme Il·lustrat. Els que tenim boixos petits a casa, com sa joveneta tan polidiua de s’il·lustració que acompanya aquestes línees, sabem molt bé què significa aquesta paraula.

Xerebel·lar vol dir balbucejar. És a dir, xerebel·lar és sa parlar amb dificultat, fent sons, tal com fan els boixos petits quan encara no saben parlar o estàn aprenent a fer-ho.

No hem trobat registres documentats d’aquesta paraula a cap de ses nostres publicacions bibliogràfiques habituals. L’única d’aquesta paraula l’hem trobat a Sabíeu que…? Paraules d’Eivissa i Formentera, un llibre  d’Enric Ribas i Marí. Però en aquest cas, Enric Ribas indica que xerebel·lar és un sinònim de marmolar, que no és exactament el significat que naltros coneixem. Com a curiositat, a aquesta publicació s’informa que la paraula xerebel·lar s’ha format imitant un so determinat, és a dir, és una paraula onomatopeica.

Els dos informadors que tenim ens diuen que els boixos xerebel·len quan emeteixen sons. I com que aEivissenquisme Il·lustrat ens agrada «il·lustrar-vos», tenim un vídeo que mostra clarament amb sons el significat d’aquesta paraula molt eivissenca:

Adéu Mateu!